Straaaszne kiełbasy
wstecz
Strrraszne kiełbasy czosnkowe
Składniki:
- kiełbasa czosnkowa Kabanos
- 1 cebula żółta
- ketchup do podania
Kiełbasę czosnkową przetnij do połowy, uważając, by nie rozciąć jej do końca. Cebulę obierz, przekrój na pół, z większych warstw cebuli wytnij trójkąty. Włóż cebulę w rozciętą kiełbasę, tak, by stworzyła „zęby”. Zapiekaj w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż kiełbasa się zrumieni. Po wyjęciu nałóż do środka ketchup, który ma imitować „krew” wampira.
Kiełbaski-mumie
Składniki:
- Kiełbaski Podhalańskie Kabanos
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sos czosnkowy
- ketchup
Ciasto francuskie pokrój na cienkie plastry. Zawijaj kiełbaski w ciasto francuskie, tak, by stworzyć „mumię”. Na górze pozostaw większy prześwit - tam „mumia” będzie miała oczy. Piecz zgodnie z wskazówkami na opakowaniu ciasta francuskiego. Po wyjęciu z użyciem małej łyżeczki lub wykałaczki zrób „oczy” z sosu czosnkowego i „źrenice” z ziarenek pieprzu. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.